Op.Dr Servet Yetkin Genel Cerrahi Uzmanı
Anasayfa - Blog - 2. Beynimiz: Bağırsaklarımız
2. Beynimiz: Bağırsaklarımız

2. Beynimiz: Bağırsaklarımız

Sindirim sisteminin sadece yediklerimizi işlemekle görevli olduğunu düşünüyorsanız yazımızın devamında şaşırmaya hazır olun. Bağırsaklarımızda milyonlarca sinir hücresi bulunmaktadır ve bu yüzden ikinci beynimiz olarak adlandırılmaktadır. Uzmanlar bağırsak sağlığını geliştirerek bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi ve sindirim sisteminin duygulara duyarlılığı ile ilgili pek çok araştırma yürütmektedir.

Beyin-Mide-Bağırsak Arasında Çift Yönlü İletişim Mevcuttur

Beynimiz, mide ve bağırsaklarımız arasında doğrudan çift yönlü iletişim bulunmaktadır. Yemek yemeyi düşündüğümüzde mide sularının serbest kalması çift yönlü iletişimin en güzel örneklerindendir. Günümüzde kaygı, stres ve depresyon gibi hastalıkların mide, bağırsak problemlerine sebep olabileceği düşünülmektedir.

Bağırsakların Özerk Sinir Sistemi Mevcuttur

Vücudumuzda bulunan tüm organlardan farklı olarak bağırsaklarımız özerktir. Beyinin ne söyleyeceğine ihtiyaç duymadan bağırsaklar kendi kendine faaliyetini sürdürebilmektedir. Bağırsakların bağımsız sinir sistemine Enterik Sinir Sistemi (ENS) adı verilmektedir. Enterik Sinir Sistemi merkezi sinir sisteminden bağımsız çalışabilir ve sadece sindirim sistemini düzenlemekle görevlidir.

Mutluluk Hormonu Bağırsaklarımızda Saklı

Mutlu ve iyi hissetmemizi sağlayan serotonin hormonunun %90’ı bağırsaklarımızda üretilmektedir. Serotonin eksikliği anksiyete, depresyon ve kronik yorgunluk gibi pek çok soruna neden olabilmektedir. Bağırsak sağlığınıza özen göstererek sindirim sistemi sağlığınızın yanı sıra ruh sağlığınızı da koruyabilirsiniz.

Metabolik Süreçlerin %80’i Bağırsaklarımızda Gerçekleşmektedir

Metabolik süreçlerin %80’i bağırsaklarda gerçekleşmektedir ve bağışıklık sistemi görevlerinin de %80’i bağırsaklarımız tarafından yönetilmektedir. Vücudumuz için oldukça önemli rollere sahip yaklaşık 100 civarında hormon bağırsaklarımızda üretilmektedir. Vücudun sağlıklı şekilde işlemesi için hayati öneme sahip enzim ve amino asitlerde bağırsaklarda üretilmektedir.

Hastalıklar ve Tadaviler

Sizi Arayalım


doktorunuza sorun

BİZ SİZİ ARAYALIM