Op.Dr Servet Yetkin Genel Cerrahi Uzmanı
Anasayfa - Blog - Safra kesesi taşı tedavisinde kolay dönem...
Safra kesesi taşı tedavisinde kolay dönem...

Safra kesesi taşı tedavisinde kolay dönem...

Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin safra kesesi taşları hakkında ayrıntılı bilgi verdi: “Safra adını verdiğimiz sindirim salgısı aslında karaciğerde yapılan ve buradan ince barsağa akıtılarak özellikle yağların sindirimine rol oynayan, yardımcı olan bir sindirim salgısıdır. Safra kesesi karaciğerde yapılan safranın yaklaşık 100-150 mililitresinin depolandığı bir safra deposu görevi gören sindirime yardımcı bir organdır.”

“Safra kesesi içerisinde beklemekte olan safra, özellikle içeriğinde bulunan bazı maddelerin oranlarının değişmesi veya safra kesesinin kasılma gücünün azalması gibi sebeplerle safra kesesinde taşların oluşmasına neden olur. Safra kesesi taşlarının oluşmasını kolaylaştıran bir dizi faktör bulunabilir. Bunlardan en önemlileri cinsiyet yani kadın olmak, kadınlık hormonu (östrojen) safra kesesinde taş oluşumunu kolaylaştıran bir faktördür. Kadınlarda erkeklere göre safra kesesi taşı 4 kat daha fazla görülür. Bunun dışında vücut yağ oranının artması fazla kilolu olmak, yaşın ilerlemesi, hayvansal gıdalardan yağdan zengin beslenme tipi, egzersiz yapılmaması, beyaz tenli sarışın ve çok doğum yapmış kadınlar, bazı kan hastalıkları belli başlı safra kesesi taşını oluşumunu kolaylaştıran faktörler olarak sayılabilir.”

Safra kesesi taşı mı gaz sancısı mı? “Safra kesesinde taş olan hastaların uzunca bir süre ciddi bir sorunu şikâyeti olmayabilir. Bu hastalar dikkatli sorgulandıklarında karında şişkinlik gaz yemeklerden sonra sindirim sorunları özellikle yağlı gıdalardan sonra sindirim problemi yaşadıklarını ifade ederler. Günün birinde de safra kesesinde taşa bağlı ağrılar ortaya çıkmaya başlar. Safra kesesi taşına bağlı ağrılar genellikle yağlı gıdalar yağlı ağır yemeklerin sonrasında ortaya çıkar. Ağrı karın sağ üst tarafında sırta vuran çoğu zaman Taklit edecek kadar şiddetli ağrılar olabiliyor . Bununla birlikte bulantı, iltihaplanma ortaya çıktığında ateş görülebilir. Safra kesesi taşı olup olmadığını anlamak çok basit ve kolaydır. Bu ve buna benzer şikâyeti olan hastalarda basit ucuz kolay her yerde her hastanede ulaşılabilen erişilebilen bir ultrasonografi incelemesi ile safra kesesi %99 safra kesesi tanısı doğrulukla konulabilir.”

Safra kesesi taşları ciddiye alınmalıdır “Safra kesesi taşı olan hastalarda günün birinde bu taşa bağlı bir komplikasyon çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Taşa bağlı safra kesesi iltihabı taşın karaciğerden ana kanala düşerek tıkaması ve bunun sebep olduğu sarılıkla beraber karaciğer safra yollarında iltihaplanma, pankreas bezinde iltihaplanma taşa bağlı olabilecek en ciddi komplikasyonlardır. Özellikle safra kesesi içerisindeki küçük taşlar, safra kesesi taşı olan hastanın diyabet şeker hastalığı olması hastayı bu komplikasyonlara daha açık hale getirir. Bu nedenle bu hastaların bir şikayet olup olmadığına bakılmaksızın, taşlar rahatsız ediyor veya etmiyor gibi bir ayrıma sokulmaksızın mutlaka ameliyat edilmesi gerekir.”

Yağlı yemeklerden sonra karın ağrısına dikkat! “Safra kesesi taşı olan hastalarda tipik olarak yağlı yemeklerden birkaç saat sonra, özellikle akşam öğünlerinde yenen ağır yemeklerden sonra gece uykuda başlayan ciddi şiddetli ağrılar tipiktir. Yumurta ve yağlı yiyecekler ağrıyı tetikler.”

Hamilelikte safra kesesi taşı konusunda uyanık olalım “Kadınlarda safra kesesi taşının daha sık görüldüğüne değinmiştik. Hamilelik dönemi safra kesesi taşlarının sık görüldüğü önemli dinmelerden birisidir. Hamilelik döneminde safra kesesi taşları ve bu döneme bağlı hamile kadının şikâyet ve yakınmaları gebeliğe bağlı şikayetler gibi düşünülerek safra kesesi taşı gözden kaçabilir. Hamilelikte ortaya çıkan safra kesesi taşları, genellikle küçük taşlar olduğu için ani şiddetli ağrı atakları yapar. Daha da korkulanı bu taşlar safra kanalına düşerek sarılık yapabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde uzayan bulantı kusma şikâyetleri olan zaman zaman ağrı atakları olan kadınlarda mutlaka ultrasonografi ile safra kesesi taşı olup olmadığı aydınlatılmalıdır.”

LAPAROSKOPİK (KAPALI CERRAHİ) “Safra kesesi taşlarında mutlak tedavisinin ancak ameliyatla mümkün olduğunu söylemiştik. Günümüzde safra kesesi ameliyatlarında standart tedavi laparoskopik cerrahi halk arasında bilinen adıyla kapalı ameliyattır. Karnımızda yapılan 3/4 tane delikten girilen aletlerle safra kesesi karaciğerden sökülerek karın dışına çıkarılır. Ameliyat yaklaşık 30 dakika sürer ve genel anestezi altında uygulanır. Hasta genel anestezi aldığı için 1 gece hastanede gözetim altında tutulur ancak ameliyattan 4-6 saat sonra hasta ağızdan yeme içmeye ve gezip dolaşmaya başlar. Ertesi sabah kahvaltıdan sonra da hasta ayakta yürüyor dolaşıyor vaziyette taburcu edilir. En fazla 2 günlük bir istirahatin ardından, hasta 3. Gün normal günlük aktivitelerine hiçbir kesinti, sınırlama olmaksızın dönebilir.”

Safra kesesi sindirim sistemi için olmazsa olmaz bir organ değildir! “Safra kesesi ameliyatlarında safra kesesi içindeki taşlarla tamamen çıkarılır. Hastalar bunu duyduklarında safra kesesiz bir hayatın nasıl olacağı ile ilgili bir endişeye kapılırlar. Safra kesesi alınmış olan hastalarda sindirim sistemi ve yaşam tamamen normal olarak devam eder. Hastada hiçbir eksiklik noksanlık yaşanmaz. Hastalara sadece bir oturuşta, bir öğünde aşırı yağlı gıdalar bol miktarda kısa sürede yememeleri tavsiye edilir. Safra kesesi alınmış kişiler yumurta başta olmak üzere her gıdayı makul miktarlarda tüketebilirler.”

Her safra kesesi taşı ameliyat gerektirir mi? “Safra kesesinde taşı olan sağlıklı, ayakta, gezip dolaşan her bireyde yaşı ne olursa olsun tedavi yöntemi olarak ameliyat mutlaka düşünülmelidir. Çünkü safra kesesi taşının sebep olabileceği komplikasyonlar ameliyatla kıyaslandığında çok daha ağır ve ölümcül sonuçlara yol açabilir. Unutmayınız ki safra kesesi taşları çeşitli gıda kürleriyle, değişik ilaçlarla veya böbrek taşı gibi kırılarak yok edilecek, düşürülecek taşlar değildir. Bu nedenle safra kesesi taşı olan her hastada ameliyat öneriyoruz. Taşın küçük ya da büyük olması ameliyat kararını etkilemez. Sadece hastanın şikayetlerinin şiddetini ve sıklığını etkileyebilir. Şekeri, yüksek tansiyonu, kalp hastalığı olan hastalarda bile bu hastalıklarla ilgili gerekli ön değerlendirme ve hazırlıklar yapılarak laparoskopik kapalı safra kesesi ameliyatı güvenle yapılabilir.”

Hastalıklar ve Tadaviler

Sizi Arayalım


doktorunuza sorun

BİZ SİZİ ARAYALIM